čukarički likovni salon Nevena Popović – “Korak”

34. Čukarički likovni salon u znaku nagrade „Poleksija Todorović“

U četvrtak, 16. decembra sa početkom u 19 časova, u Galeriji `73 biće otvoren 34. Čukarički likovni salon. Likovni salon Galerije `73 je tradicionalna umetnička manifestacija koja se održava već duže od tri decenije. Namera organizatora ove izložbe jeste da jedanput godišnje okupi odabrane likovne umetnike. Kao i prethodnih godina, umetnici izlažu po pozivu članova Umetničkog saveta galerije, ove godine njih 24. Poziv da izlažu na ovogodišnjem Salonu dobili su: Adam Pantić, Ana Cerović, Anđela Mujčić, Branka Kuzmanović, Bratislav Radovanović, Vida Stanisavac, Vladimir Sekulić, Vladislava Krstić, Goran Jović, Dušan Petrović, Đorđe Čpajak, Zdravko Joksimović, Zoran Banović, Ivona Pleskonja, Jovanka Stanojević, Maja Obradović, Marko Lađušić, Milena Maksimović, Nevena Popović Kovačević, Milorad Stajčić, Nevenka Stojsavljević, Nikola Velicki, Nikola Kolja Božović i Ranka Radovanović.

Ove godine Galerija `73 uz podršku Gradske opštine Čukarica ustanovila nagradu koja nosi naziv “Poleksija Todorović”, a koja će biti dodeljena autoru najboljeg izloženog rada na Salonu, po oceni stručnog žirija. Kao jedna od prvih slikarki u srpskoj sredini, Poleksija Todorović je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja, u aktivnostima Beogradskog ženskog društva, zatim i u pedagoškom radu, kao profesorka crtanja na Višoj ženskoj školi. U Poleksijinom doprinosu razvoju kulturnog života naše sredine u drugoj polovini 19. veka, pronalazimo važne razloge za baštinjenje njenog lika i dela, negovanjem sećanja na umetnicu.

„Koncepcija Salona podrazumeva afirmisanje umetničke individualnosti, diverzitet umetničkih poetika, ali i umrežavanje umetnika bez prethodno sugerisanih tema i okvira. Ujedno, ova izložba je i prilika za sagledavanje aktuelnih tendencija prisutnih na savremenoj umetničkoj sceni. Raznovrsnost radova, medijska i idejna, pokreće brojna pitanja, a jedno od njih je i pitanje prirode umetnosti i umetničkog dela. Kroz primere izloženih radova vidimo da se ona opire unisonosti i da se manifestuje u svojoj pluralnosti. Između ostalog, izazivajući poimanje slike u vizuelnoj umetnosti koja istovremeno može biti shvaćena kao fizička datost, ali i kao mentalna predstava čija se značenja dalje grade u polju interpretacije i recepcije“. (Iz predgovora za katalog, Jasmina Cukić – istoričarka umetosti)

Izložba će biti otvorena do 11. januara 2022. g.

The event is finished.

Date

16. dec. 2021. - 11. jan. 2022.
Expired!

Time

(otvaranje)
19:00

Location

Galerija '73
Požeška 83a, Beograd

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda