19. MEĐUNARODNI FESTIVAL „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“

19. MEĐUNARODNI FESTIVAL „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“

Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum 19. put će se održati u periodu od 26. juna do 5. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije i Muzeju nauke i tehnike, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Odmah po završetku sezone u beogradskim koncertnim salama, muzički život seli se na Neimar, u Katedralu Blažene Djevice Marije gde se nalazi veličanstveni instrument zahvaljujući čijem bogatstvu zvuka svake godine publika uživa slušajući najbolje koncertne orguljaše današnjice.

Ove godine program  Festivala čine resitali predstavnika nemačke i francuske orguljaške tradicije. Prvi deo festivalskog programa je u znaku nemačke škole, te će publika imati priliku da upozna orguljaše Kristijana Bišofa i Ulriha Valtera. U završnici, publici će se predstaviti majstori improvizacije francuske škole Janoš Palur i Vensan Dibua. Takođe, ponovo ćemo imati priliku da slušamo odličnog Pavela Kohouta. Kao posebne programske celine izdvajamo koncerte za decu, koje će izvesti naše orguljašice Marija Družijanić i Višnja Dimitrijević, kao i koncert koji osvetljava orgulje u savremenim muzičkim tokovima i na kome će orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković istraživati zvučne boje i mogućnosti orgulja kroz džez i druge improvizacije.

Festival će u sredu, 26. juna otvoriti Kristijan Bišof (Christian Bischof) iz Nemačke, orguljaš Crkve Sv. Margarete u Minhenu i koncertni orguljaš koji je sve češće prisutan u renomiranim koncernim prostorima Evrope i šire. U repertoaru koji je pripremio za beogradsku publiku, posebno mesto je sačuvao za nemačku muzičku tradiciju 19. veka. Tako njegov program obuhvata dela F. Mendelsona, R. Šumana i M. Regera. Deo koncerta posvetio je ranoj muzici čijem istraživanju je takođe veoma posvećen. Koncert realizujemo u saradnji sa Gete-institutom u Beogradu.

U petak, 28. juna nastupiće jedan od omiljenih orguljaša beogradske publike, češki umetnik Pavel Kohout, koji je širom sveta priznat kao virtuoz i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Program koji je ovoga puta pripremio obuhvata poznata orguljska dela od baroka do 20. veka. Koncert realizujemo u saradnji sa Ambasadom Republike Češke u Beogradu.

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, u subotu, 29. juna predstavićemo orguljaša Ulriha Valtera (Ulrich Walter), koji se rodio i školovao u Nemačkoj, a danas živi i radi u Austriji kao redovni profesor orgulja na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. Valter će se publici predstaviti zahtevnom Svitom za orkestar u ge–molu koju je komponovao Maks Reger prema partitama i Engleskim svitama J. S. Baha. Ovu svitu, kao i Transcedentalne etide F. Lista koje čine njegov beogradski koncertni program, za orgulje je priredio sam Valter.

Ponedeljak, 1. jul je posvećen Orguljama u savremenim muzičkim tokovima. Proširenje programske koncepcije, koju smo započeli prošle godine otkrivajući orgulje u drugačijem muzičkom svetlu, nastavljamo i ove godine koncertom trija koji čine hrvatska orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković. Milena Đukanović i Branko Trijić su saradnju započeli tokom studija na Amsterdamskom konzervatorijumu istražujući neiscrpno polje improvizacije, a nalazeći inspiraciju u različitim muzičkim tradicijama, kako akademske, tako i muzike mnogih svetskih naroda. Nastup na festivalu Dani orgulja – Dies organorum je njihov ponovni susret nakon duže pauze, a na ovom muzičkom putovanju pridružiće im se i perkusionista Bojan Ivković.

Pred publikom ovogodišnjeg festivala Dani orgulja će se naći i orguljaš iz Mađarske. U sredu, 3. jula nastupiće profesor Muzičke akademije Franc List u Budimpešti, Janoš Palur (János Pálúr). Repertoar koji je odabrao za beogradski koncert čine dela mađarskih kompozitora F. Lista i Z. Kodalja, kao i francuskih stvaraoca i orguljaša, L. Vjerna i M. Diriflea. U duhu francuske tradicije, za kraj će izvesti i improvizaciju na zadatu temu.

U petak, 5. jula Festival će zatvoriti jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice, francuski umetnik Vensan Dibua (Vincent Dubois), koji se od 2016. godine nalazi na prestižnoj poziciji titularnog orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu, zajedno sa O. Latrijem i F. Lefevrom. Dibua će predstaviti program sačinjen od dela francuskih kompozitora i orguljaša, a koncert će otvoriti Tokatom u Ef-duru J. S. Baha, čija dela čine temelj orguljaškog repertoara. Svoje maestralno umeće improvizovanja, na zadatu temu, pokazaće na samom kraju. Koncerti Vensana Dibuaa su najavljivani kao muzički praznik, događaj koji se ne sme propustiti, a nadamo se da će to biti slučaj i sa njegovim prvim nastupom u Beogradu.

Koncerti se održavaju na veliki orguljama graditeljske kuće Zanin koje se nalaze u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75). Koncerti počinju u 20.30 a  ulaz je slobodan.

Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike će se odvijati u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51) i u Katedrali. U nedelju, 30. juna u Muzeju nauke i tehnike, orguljašica Višnja Dimitrijević i udruženje Artish:lab predstaviće program za decu od 2 do 5 godina pod nazivom Orgulje u Artiš labu. Nakon toga, koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta Susret sa kraljicom instrumenata, održaće Marija Družijanić sa svojim učenicima iz MŠ Stanković. Kao i prethodne godine, i ove godine će biti priređen koncert za decu školskog i predškolskog u Katedrali Blažene Djevice Marije. Ovaj koncert, koji takođe nosi naziv Susret sa kraljicom instrumenata, biće održan u utorak, 2. jula a na njemu će nastupiti orguljašica Marija Družijanić, koja će za decu pripremiti neke od najpopularnijih melodija za orgulje.

Edukativni deo festivala namenjen budućim profesionalcima, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, će i ovog puta sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima orgulja iz Beograda i regiona.

Podršku festivalu su pružili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe Institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Ambasada Republike Češke u Beogradu, Beogradska nadbiskupija, kao i brojni prijatelji festivala.

The event is finished.

Hourly Schedule

Sreda, 26. jun @ Katedrala Blažene Djevice Marije

20:30
Otvaranje festivala
Festival će ove godine otvoriti orguljaš Crkve Sv. Margarete u Minhenu i koncertni orguljaš koji je sve prisutniji i traženiji u renomiranim koncertnim prostorima Evrope i šire. U programu koji je pripremio za beogradsku publiku, posebno mesto je sačuvao za nemačku muzičku tradiciju 19. veka. Koncert realizujemo u saradnji sa „Goethe-Institut“-om u Beogradu.
Speakers:
Kristijan Bišof (Nemačka)

Petak, 28. jun @ Katedrala Blažene Djevice Marije

20:30
Češki orguljaš Pavel Kohout je priznat širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Koncert realizujemo u saradnji sa Ambasadom Republike Češke u Beogradu.
Speakers:
Pavel Kohout (Češka)

Subota, 29. jun @ Katedrala Blažene Djevice Marije

20:30
Orguljaš Ulrih Valter je profesor orgulja na Univerzitetu u Gracu i beogradskoj publici će se predstaviti delima Baha, Regera i Lista. Koncert realizujemo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.
Speakers:
Ulrih Valter (Nemačka/Austrija)

Nedelja, 30. jun - Koncerti za decu @ Muzej nauke i tehnike

10:00
Orgulje u Artiš labu
Za uzrast od 2 do 5 godina - Baby Artish i Višnja Dimitrijević, orgulje
11:30
Susret sa kraljicom instrumenata
Za predškolski i školski uzrast - Marija Družijanić, orgulje i učenici MŠ Stanković

Ponedeljak, 1. jul @ Katedrala Blažene Djevice Marije

20:30
Orgulje u savremenim muzičkim tokovima
Speakers:
Bojan Ivković, Branko Trijić, Milena Đukanović (Hrvatska)

Utorak, 2. jul - Koncerti za decu @ Katedrala Blažene Djevice Marije

11:00
Susret sa kraljicom instrumenata
Za predškolski i školski uzrast - Marija Družijanić, orgulje

Sreda, 3. jul @ Katedrala Blažene Djevice Marije

20:30
Mađarski orguljaš Janoš Palur je profesor na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti. Beogradskoj publici će se predstaviti delima Lista, Kodalja, Vijerna i Diriflea, a takođe će pokazati i svoje umeće improvizacije.
Speakers:
Janoš Palur (Mađarska)

Petak, 5. jul @ Katedrala Blažene Djevice Marije

20:30
Zatvaranje festivala
Festival će zatvoriti jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice, francuski umetnik, koji se od 2016. godine nalazi na prestižnoj poziciji titularnog orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu.
Speakers:
Vensan Dibua (Francuska)
Kristijan Bišof (Nemačka)
Kristijan Bišof (Nemačka)
Orguljaš
Kristijan Bišof (Christian Bischof, Bamberg) je jedan od najistaknutijih orguljaša mlađe generacije u Evropi danas. Od 2013. godine je orguljaš i dirigent horova Crkve Sv. Margarete u Minhenu. Osim toga, ovaj svestani muzičar je veoma tražen kao koncertni orguljaš u zemlji i inostranstvu i umetnički je direktor Kamernog hora Nirnberga. Rano muzičko obrazovanje je stekao u muzičkoj školi Hora Regensburgške katedrale, zbog čega su njegovi muzički koreni u vokalnoj muzici. Studirao je crkvenu muziku i orgulje na Državnom muzičkom univerzitetu u Vircburgu i na Koncervatorijumu Piteoa u Švedskoj. Kao stipendista Akademske zadužbine Nemačke biskupske konferencije, diplomirao je 2011. godine, stekavši prestižnu umetničku diplomu izvođača (Artist Diploma in Performance). Od profesora sa kojima je studirao izdvajaju se Kristof Bosert (orgulje), Hans Ola-Erikson (orgulje), Žolt Gardonji (orgulje, muzička teorija), Jorg Štraube (horsko dirigovanje) i Markus Belhajm (klavir). Kristijan Bišof je nekoliko godina bio angažovan kao crkveni muzičar u Bambergu, Landshutu i Vircburgu, da bi 2012. godine dobio mestoorguljaša u Bazilici Benediktinske opatije u Šajernu. Od 2013. godine je orguljaš i direktor hora u velikoj župnoj crkvi Sv. Margarete u Minhenu. Pokrenuo je nekoliko koncertnih serija kao umetnički direktor. Godine 2011. je radio na restauraciji velikih orgulja u crkvi Sv. Avgustina u Vircburgu značajno doprinevši reorganizaciji i tonskom obogaćenju ovog instrumenta. U okviru bogate koncertne aktivnosti Kristijan Bišof tumači dela rane muzike, kao i ostvarenja nemačkog romantizma, posvećujući posebnu pažnju opusu Maksa Regera, kao i delima Olivijea Mesijana. Nastupajući kao dirigent i orguljaš sa poznatim instrumentalistima, ansamblima i horovima gostovao je u značajnim salama, na Festivalima i svirao na brojnim orguljama u većini evropskih zemalja. Posvećen je istorijski informisanoj izvođačkoj praksi, te sarađuje sa ansamblima koji sviraju na istorijskim instrumentima, kao što je ansambl Concerto München. Bišof je više puta nastupao u Američkom udruženju orguljaša (American Guild of Organists) i na Orguljskojh konferenciji (Conference of Organ) u SAD, bio je rezidencijalni umetnika na Univerzitetu u Mičigenu, predavač na majstorskim kursevima i član žirija različitih takmičenja. Prvi put je nastupao u koncertnim salama ruskih gradova u okviru turneje 2017. godine. Takođe, angažovna je kao sertifikovani orguljski stručnjak (Orgelsachverständiger).
Pavel Kohout (Češka)
Pavel Kohout (Češka)
Orguljaš
Češki orguljaš Pavel Kohout priznat je širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Već sa 24 godine je osvojio prvu nagradu i nagradu J. S. Bah na prestižnom IV međunarodnom takmičenju orguljaša Musašino u Tokiju (2000), koje se smatra jednim od najvećih svetskih takmičenja za orguljaše. Ovaj uspeh otvorio mu je vrata mnogih renomiranih koncertnih prostora širom sveta i pomogao mu da stekne reputaciju izvrsnog koncertnog orguljaša. Osvojio je i prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Ljubljani 1995. i 1998. godine i u Vilnjusu 1999. godine, kao i nekoliko značajnih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Pragu, Poznanju, Brižu i Libeku, uključujući i nagradu Dancing Angel, koju dodeljuje Evropska unija muzičkih takmičenja za mlade. Redovno nastupa širom Evrope, Rusije, Azije, Australije, Novog Zelanda i SAD. Održao je koncerte na festivalima u Pragu, Parizu, Moskvi, Amsterdamu, Jerusalimu, Njujorku, Vašingtonu i drugim svetskim kulturnim centrima. Diplomirao je u klasi prof. Jaroslava Tume i dr Ane Mačove na Muzičkom konzervatorijumu i Fakultetu muzičke umetnosti u Pragu. Nastavio je studije tehnike izvođenja na istorijskim orguljama u klasi renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Žaka van Ortmersena na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Godine 2010. je doktorirao na temu istorijske izvođačke prakse češke i južnonemačke barokne orguljske muzike na Fakultetu muzičke umetnosti Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu. Kao predavač se oprobao na majstorskim kursevima i predavanjima širom sveta. Bio je član žirija različitih takmičenja. Kao saradnik Češkog nacionalnog radija radi na projektu Istorijske orgulje, istražujući orgulje u Češkoj. Snimao je za brojne radio i TV stanice i objavio nekoliko kompakt-diskova: snimao je na orguljama Mundt iz 1673. godine u Tinskoj crkvi u Pragu (najstarijem instrumentu u Pragu), na orguljama Katzer & Weltzel iz 1783. godine u praškoj Loreti, na istorijskim instrumentima u Bohemiji i Moravskoj, kao i na baroknim orguljama u Sloveniji.
Ulrih Valter (Nemačka/Austrija)
Ulrih Valter (Nemačka/Austrija)
Orguljaš
Ulrih Valter (Ulrich Walther, Hagen, 1980) je studirao orgulje, crkvenu muziku i muzičku edukaciju na Državnom konzervatorijumu za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu kod profesora Ludgera Lomana, Jirgena Esla, Hans-Martina Korinta i Vilibalda Bezlera. Usavršavao se radeći privatno sa Dejvidom Sangerom i pohađajući brojne majstorske radionice umetnika kao što su Hans-Ola Erikson, Lorenco Gijelmi, Jan Laukvik, Danijel Rot, Gerhard Vajnberger i Hajnc Vunderlih. Osvojio je nagrade na nekoliko međunarodnih takmičenja od kojih se izdvajaju druga i specijalna nagrada u Gracu 2006. godine i prva i specijalna nagrada za izvođenje dela Mesijana na Međunarodnom orguljaškom takmičenju Bah | List 2008. godine. Nakon što je tokom dve godine bio angažovan kao gostujući profesor, 2010. godine imenovan je za redovnog profesora orgulja na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. U Evropi, Rusiji i Americi je održao koncerte na manifestacijama kao što su Međunarodna nedelja orgulja u Nirnbergu (ION), Muzička omladina Beča, Međunarodni festival orgulja u Sent Olbansu, Tiringijška nedelja Baha, i dvoranama kao što su koncertna dvorana u Bambergu, Državna akademska Kapela Sankt Petersburga, Međunarodna kuća muzike u Moskvi, Notr Dam u Šartru, Katedrala u Merzeburgu i Zamak Frederiksborg u Kopenhagenu. Istovremeno, predaje na kursevima u zemlji i inostranstvu, improvizuje muziku za neme filmove, osvaruje snikme za radio i za kompakt diskove, piše za stručne časopise i član je žirija na međunarodnim takmičenjima. Trenutno je njegov fokus na istraživanju istorisjko informisane izvođačke prakse, kao muzičke prakse u prostoru između transkripcije i kompozicije. Njegov repertoar obuhvata orguljsku muziku nastalu tokom pet vekova, uključujući i njegove virtuozne aranžmane Bahovog Brandenburškog koncerta br. 3, Listove Sonate u be–molu, Mendelsonovih Varijacija, op. 54 i Regerovih Varijacija na Mocartovu temu, op. 132. Izdavačka kuća Organum Classics je 2018. godine izdala njegova dva izdanja: 4 kompakt diska dela kompletnih transkripcija za orgulje Maksa Regera i snimak džez aranžmana Bahovih trio sonata.
Bojan Ivković
Perkusionista
Branko Trijić
Gitara
Milena Đukanović (Hrvatska)
Orgulje
Janoš Palur (Mađarska)
Janoš Palur (Mađarska)
Orguljaš
Janoš Palur (János Pálúr) je tokom studija osvojio prvu nagradu na takmičenju Flor Peters u Mehelenu, kao i prvu nagradu na Prvom memorijalnom takmičenju Zoltan Gardonji u Budimpešti. Stručno se usavršavao od 1995. do 1997. godine u klasi Olivijea Latrija na Pariskom konzervatorijumu (CNSM). Godine 1997. je bio dobitnik nagrade Grand Prix na Drugom međunarodnom orguljaškom takmičenju u Parizu. Zahvaljujući ovom uspehu, pozvan je da nastupi u okviru koncertnih ciklusa najznačajnijih francuskih katedrala. Iste godine je postao titularni orguljaš u Reformatskoj crkvi Fašor u Budimpešti. Godinu dana kasnije je počeo da predaje orgulje na Muzičkoj akademiji Franc List. Janoš Palur je prvi orguljaš iz Mađarske koji je snimio sabrana dela za orgulje R. Šumana i M. Diriflea. Snimci njegovih improvizacija su takođe izvanredni. Njegovi koncerti su uživo emitovani na mađarskom, francuskom i slovačkom radiju. Orgulje u Reformatskoj crkvi Fašor su rekonstruisane prema njegovom planu.
Vensan Dibua (Francuska)
Vensan Dibua (Francuska)
Orguljaš
Vensan Dibua je jedan od tri titularna orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu i jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice koji se pojavio na svetskoj orguljaškoj sceni za mnogo godina. Diplomirao je u klasi Olivijea Latrija na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu (CNSMDP), na kom je osvojio je prve nagrade iz pet oblasti: orgulja, harmonije, kontrapunkta, fuge i kompozicije 20. veka. U januaru 2016. godine, nakon sveobuhvatne audicije i takmičenja za slobodno mesto, postao je titularni orguljaš Katedrale u Notr Damu, pridruživši se tako u službi titularnim orguljašima Olivijeu Latriju i Filipu Lefevru. Dibua je vrlo rano zakoračio na svetsku orguljašku scenu nakon što je pobedio na dva značajna orguljaška takmičenja 2002. godine: osvojio je Zlatnu medalju (Recital Gold Medal) na Međunarodnom orguljaškom takmičenju u Kalgariju i Gran-pri na Međunarodnom orguljaškom takmičenju u Tuluzu. Ove nagrade su mu omogućile nastupe u najznačajnijim salama širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Pacifika. Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima, i kao solista sa orkestrima i ansamblima kao što su Orkestar Filadelfije, Los Anđeleska filharmonija, Simfonijski orkestar Dalasa, Filharmonijski orkestar Francuskog radija, Nacionalni orkestar Francuske, filharmonijski orkestri Hongkonga i Gran Kanarije, Orkestar Pikardije, i nacionalni orkestri Lorene i Bretanje. Njegova izvođenja su emtiovana na Francuskom radiju, O.R.F. (Beč), CBC radio Kanada, Australijskom radiju, kao i na radio programu Pipedreams stanice American Public Media. Redovno dobija pozive da drži majstorske radionice u prestižnim školama, kao što su Univerzitet Jejl, Eastman School of Music u Ročesteru, Konzervatorijum Curtis Institute of Music u Filadelfiji, Oberlin koledž i Univerzitet Bajlor, a od 2014. godine je gostujući umetnik i predavač Univerziteta Mičigen u En Arboru. Dibua je objavio svoje snimke za izdavače Vox Coelistis, Tempéraments, Alpha i JAV. Njegovu diskografiju čine kompakt disk sa orguljskim delima Franca Lista izvedenim u Sen Sulpisu u Parizu, i snimak kompletne Treće simfonije Luja Vjerna i Preludijuma i fuge, op. 7 Marsela Diprea izvedenih u Crkvi Sent Etjen u Kanu. Uz intenzivnu izvođačku i predavačku aktivnost, Dibua je i direktor Nacionalnog muzičkog konzervatorijuma u Strazburu od 2012. godine.

Date

26. jun. 2019. - 05. jul. 2019.
Expired!

Cost

Ulaz je besplatan

Location

Katedrala Blažene Djevice Marije
Hadži Milentijeva 75, Beograd

Organizer

Kulturni centar Beograda
Website
https://www.kcb.org.rs

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda