Pavel Kohout

19. Dani orgulja: Pavel Kohout (Češka)

Češki orguljaš Pavel Kohout je priznat širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Koncert realizujemo u saradnji sa Ambasadom Republike Češke u Beogradu.

Program:

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum i fuga u e–molu, BWV 548
Koralni preludijum Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731

Gi Bove (1942)
Fuga na temu Pink Panter

Ditrih Bukstehude (1637–1707)
Preludijum u F–duru, BuxWV 145

Antonio Vivaldi (1678–1741)
Koncert u a–molu, op. 3, br. 8 (RV 522)
(aranžman za orgulje: J. S. Bah, BWV 593)
Allegro
Adagio
Allegro

Bedžih Antonin Viderman (1883–1951)
Nokturno

Moris Dirifle (1902–1986)
Preludijum i fuga na ime Alena, op. 7

The event is finished.

Date

28. jun. 2019.
Expired!

Time

20:30

Cost

Ulaz je besplatan

Location

Katedrala Blažene Djevice Marije
Hadži Milentijeva 75, Beograd

Organizer

Kulturni centar Beograda
Website
https://www.kcb.org.rs

Speaker

 • Pavel Kohout (Češka)
  Pavel Kohout (Češka)
  Orguljaš

  Češki orguljaš Pavel Kohout priznat je širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji.
  Već sa 24 godine je osvojio prvu nagradu i nagradu J. S. Bah na prestižnom IV međunarodnom takmičenju orguljaša Musašino u Tokiju (2000), koje se smatra jednim od najvećih svetskih takmičenja za orguljaše. Ovaj uspeh otvorio mu je vrata mnogih renomiranih koncertnih prostora širom sveta i pomogao mu da stekne reputaciju izvrsnog koncertnog orguljaša. Osvojio je i prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Ljubljani 1995. i 1998. godine i u Vilnjusu 1999. godine, kao i nekoliko značajnih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Pragu, Poznanju, Brižu i Libeku, uključujući i nagradu Dancing Angel, koju dodeljuje Evropska unija muzičkih takmičenja za mlade.
  Redovno nastupa širom Evrope, Rusije, Azije, Australije, Novog Zelanda i SAD. Održao je koncerte na festivalima u Pragu, Parizu, Moskvi, Amsterdamu, Jerusalimu, Njujorku, Vašingtonu i drugim svetskim kulturnim centrima.
  Diplomirao je u klasi prof. Jaroslava Tume i dr Ane Mačove na Muzičkom konzervatorijumu i Fakultetu muzičke umetnosti u Pragu. Nastavio je studije tehnike izvođenja na istorijskim orguljama u klasi renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Žaka van Ortmersena na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Godine 2010. je doktorirao na temu istorijske izvođačke prakse češke i južnonemačke barokne orguljske muzike na Fakultetu muzičke umetnosti Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu.
  Kao predavač se oprobao na majstorskim kursevima i predavanjima širom sveta. Bio je član žirija različitih takmičenja. Kao saradnik Češkog nacionalnog radija radi na projektu Istorijske orgulje, istražujući orgulje u Češkoj.
  Snimao je za brojne radio i TV stanice i objavio nekoliko kompakt-diskova: snimao je na orguljama Mundt iz 1673. godine u Tinskoj crkvi u Pragu (najstarijem instrumentu u Pragu), na orguljama Katzer & Weltzel iz 1783. godine u praškoj Loreti, na istorijskim instrumentima u Bohemiji i Moravskoj, kao i na baroknim orguljama u Sloveniji.

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda