dani orgulja

19. Dani orgulja: Janoš Palur

Mađarski orguljaš Janoš Palur je profesor na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti. Beogradskoj publici će se predstaviti delima Lista, Kodalja, Vijerna i Diriflea, a takođe će pokazati i svoje umeće improvizacije.

Program:

Franc List (1811–1886)
Fantazija i fuga na temu B-A-C-H

Zoltan Kodalj (1882–1967)
Adagio (transkripcija: J. Palur)

Luj Vijern (1870–1937)
Hymne au soleil iz Svite br. 2, op. 53 (24 Pièces de fantaisie)

Moris Dirifle (1902–1986)
Scherzo, op. 2

Janoš Palur (1967)
Improvizacija

The event is finished.

Date

03. jul. 2019.
Expired!

Time

20:30

Cost

Ulaz besplatan

Location

Katedrala Blažene Djevice Marije
Hadži Milentijeva 75, Beograd

Organizer

Kulturni centar Beograda
Website
https://www.kcb.org.rs

Speaker

 • Janoš Palur (Mađarska)
  Janoš Palur (Mađarska)
  Orguljaš

  Janoš Palur (János Pálúr) je tokom studija osvojio prvu nagradu na takmičenju Flor Peters u Mehelenu, kao i prvu nagradu na Prvom memorijalnom takmičenju Zoltan Gardonji u Budimpešti. Stručno se usavršavao od 1995. do 1997. godine u klasi Olivijea Latrija na Pariskom konzervatorijumu (CNSM).
  Godine 1997. je bio dobitnik nagrade Grand Prix na Drugom međunarodnom orguljaškom takmičenju u Parizu. Zahvaljujući ovom uspehu, pozvan je da nastupi u okviru koncertnih ciklusa najznačajnijih francuskih katedrala. Iste godine je postao titularni orguljaš u Reformatskoj crkvi Fašor u Budimpešti. Godinu dana kasnije je počeo da predaje orgulje na Muzičkoj akademiji Franc List.
  Janoš Palur je prvi orguljaš iz Mađarske koji je snimio sabrana dela za orgulje R. Šumana i M. Diriflea. Snimci njegovih improvizacija su takođe izvanredni. Njegovi koncerti su uživo emitovani na mađarskom, francuskom i slovačkom radiju. Orgulje u Reformatskoj crkvi Fašor su rekonstruisane prema njegovom planu.

Pristupite našoj Viber zajednici “Kulturna dešavanja u Srbiji” skeniranjem QR koda